Telt dansen als een volledige workout?

Die kleine beweegmomenten dragen veel bij aan de hoeveelheid dagelijkse beweging in ons leven. In de sportwereld noemen we dit “functionele fitness”. Bewegingen die we bijvoorbeeld veel maken zijn:

Gaan zitten en weer opstaan
Boodschappentassen optillen
Een (koelkast-)deur opentrekken en dichtduwen
Uit bed stappen
Traplopen
Iets op de bovenste plank in een kast zetten
Dezelfde bewegingen (en spieren) komen terug in fitnessoefeningen. Denk bijvoorbeeld aan de sit up (uit je bed komen), een squat (opstaan uit een stoel) of een step up (traplopen). In onze programma’s komen deze oefeningen dan ook regelmatig terug. Zelfs bij Fiesta Fit wordt er lustig op los gesquat en dat merk je als je de volgende dag op probeert te staan van de bank!

Dat dans beweging is weten we allemaal, al wordt het niet altijd gezien als een volwaardige training. Dat is toch jammer! Wat maakt dansen nou zo’n leuke en veelzijdige workout?

1. Het is een cardio workout
Een uur lang dansen is een uur lang bewegen! En vaak gaat dit gepaard met een up-tempo muzieknummer. Dit wil zeggen dat je hartslag voor een groot deel van deze workout verhoogt, je calorieën aan het verbranden bent en je werkt aan jouw cardiovasculaire systeem.

2. Dansen is gezellig
Dansen kun je alleen doen, maar vaak dansen we in een groep of met een partner. Naast beweging heeft dansen hierdoor een groot sociaal component. Je bent met andere mensen, deelt dezelfde liefde voor deze vorm van bewegen, vaak gepaard in een vaste sociale omgeving en het delen van een bepaalde muzieksmaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *