Een goede warming up: zo doe je dat

Een steek in je zij is voor veel sporters, en met name hardlopers, een bekend verschijnsel. Maar waar komen die steken in je zij tijdens het sporten eigenlijk vandaan? En belangrijker nog: hoe voorkom je dit ongemakkelijke gevoel dat je trainingen bederft?

Wat is een warming up?
Warming up betekent niets meer dan opwarmen, en dat is precies wat je tijdens een warming up doet! Door met een matige intensiteit te bewegen, verhoog je je lichaamstemperatuur, stimuleer je je bloedsomloop en activeer je je spieren. Je kunt twee soorten warming up onderscheiden: met een algemene warming up activeer je je hele lichaam, terwijl je je met een specifieke warming richt op specifieke spiergroepen of een specifiek soort inspanning.

Wat wordt bedoeld met een steek in je zij?
Voordat we de oorzaak gaan behandelen, is het goed te weten waar we het precies over hebben. Met een steek in je zij bedoelen we een scherpe stekende pijn in je flank, net onder je ribbenkast. In dit gebied zit ook je milt, het orgaan dat vaak wordt aangewezen als de boosdoener. De klacht komt het vaakst voor tijdens hardlopen en andere sporten waarbij je rechtop beweegt. Bij fietsers komen steken in de zij bijvoorbeeld vrijwel niet voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *